Octopussy

Octopussy (1983)

Iedere 2 jaar een nieuwe Bond, betekent een strak en druk werkschema. Vlak na de première van For Your Eyes Only was het script voor de volgende Bond genaamd Octopussy al klaar. Dit script was geschreven door George McDonald Frasier en is later door Richard Maibaum en Michael G. Wilson herschreven tot de definitieve versie. De productiemaatschappij United Artists was in sterke financiële problemen gekomen door de peperdure productie Heavens Gate, die het in de bioscopen erg slecht deed en UA bijna de kop koste. MGM kocht UA in 1981 op, en garandeerde hiermee de voortzetting van de James Bondreeks.

John Glen mocht voor de 2e keer op de regiestoel kruipen. Voor de titel en het verhaal van de film grepen de makers terug naar het Bondboek Octopussy. Hieruit gebruikte ze het verhaallijntje over Mayor Smythe, een overgelopen agent die James Bond moet inrekenen. In de film is dit de vader van Octopussy. Een ander stuk is gehaald uit het verhaal Property of a Lady, met het Fabergé-ei. De rest is verzonnen.<

De cast bestaat uit de oude bekenden Lois Maxwell als Miss Monypenny en Desmond Llewelyn als Q. M wordt vertolkt door Robert Brown. De makers zagen het einde naderen voor Lois Maxwell, en bedachten voor haar een assistente genaamd Miss Smallbone. Even was de naam Miss Smallbush overwogen, maar dit werd door de makers zelfs te bont geacht. De Fransman Louis Jordan speelt Kamal Kahn, bekend van o.a. de Hitchcockfilm The Paradise Case. Maud Adams, die al eerder een rol had in The Man With The Golden Gun kreeg de rol van Octopussy aangeboden. Toen Adams twee jaar later op de set van A View To a Kill verscheen, zei regisseur John Glen voor de grap dat ze als figurant kon fungeren, waardoor ze dus in feite in 3 Bondfilms te bewonderen is. Kristian Wayborn speelt Magda, de rechterhand van Octopussy en komt net als Maud Adams uit Zweden. Steven Berkoff, later bekend door zijn rollen in Rambo en Beverly Hills Cop, vertolkt te rol van Orlov, de maniakale generaal die de koude oorlog wil doen herleven.

Het budget voor Octopussy was $25 miljoen dollar. De makers staan er om bekend ze al het geïnvesteerde geld op het scherm willen laten zien. Zo heeft de stuntman die geheim agent 009 dubbelt en door het raam de van Britse ambassade komt binnenvallen een echt Fabergé-ei in zijn handen, toentertijd 250.000 pond waard. Er stonden dan ook 3 agenten op de set ter bewaking. De opnames begonnen met de second unit die de stunt opnam van Bond en Gobinder, de rechterhand van Kamal Kahn, die op het dak van een vliegtuig moeten vechten voor hun leven. De spectaculaire stunt werd verzorgd door Bondveteranen BJ Worth (Gobinder) en Jake Lombard (Bond). Michael G. Wilson kwam op dit idee bij het filmen van de stunt in Moonraker waarbij Bond zonder parachute uit een vliegtuig wordt gegooid. De opnames van de first unit begonnen op 10 augustus 1982 op locatie in West-Berlijn bij Checkpoint Charlie. De koude oorlog was nog in volle gang, dus er kon alleen maar in het westen van Berlijn gefilmd worden.

Op 16 augustus starten de opnames op het vertrouwde Pinewood waarna op12 september de gehele crew naar de stad Indaipur in India verhuist. Hier is onder andere een groot gedeelte van de Tuk-Tuk achtervolging opgenomen. Hiervoor zijn 6 Tuk-Tuk’s speciaal aangepast voor het stuntteam van Rémy Julienne. Het filmen van de achtervolging was geen makkelijke taak vanwege de enorme belangstelling, waardoor het erg lastig was om iedereen op afstand te houden. De fietser die halverwege de actiescène door de Tuk-Tuk’s rijdt is dan ook geen stuntman, maar een locale bewoner die niets van de opnames af wist.

De beroemde pre-titlesequentie, waarin Bond moet ontsnappen voor militairen in een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land, is gefilmd op RAF Northolt in Engeland. Een aantal neppalmbomen wekken de suggestie dat het een Zuid-Amerikaans land betreft. De generaal die Bond erop betrapt dat hij zijn identiteit over heeft overgenomen wordt gespeeld door Ken Norris. Roger Moore had hem aanbevolen bij John Glen, omdat hij hem kende van zijn tijd uit The Saint, waarin Norris de stand-in was voor Roger Moore.

Het vliegtuigje waarin Bond ontsnapt is het kleinste straalvliegtuig ter wereld. De eigenaar is Corkey Fornof, en hij is ook degene die het vliegtuigje bestuurd. Het is een Acrostar mini-jet, die een snelheid kan bereiken van 500 km/u. Hij is 3,5 meter lang en 1,7 meter hoog. Oorspronkelijk zou de Acrostar gebruikt worden in Moonraker, maar hij is dus uiteindelijk voor Octopussy gebruikt. John Richardson verzorgde de miniaturen voor de film. Zo is de hangar die opgeblazen wordt, een model van hem. Toen er uitgevogeld moest worden hoe men het effect moest bereiken van een raket die het straalvliegtuigje achtervolgd, zei John Glen min of meer voor de grap dat ze een modelvliegtuig, met daaraan een touwtje waar vuurwerk aan was bevestigd, konden gebruiken. John Richardson dacht even diep na, en ging gelijk aan de slag. Het modelvliegtuigje gaat alle kanten op en de “raket” volgt hem moeiteloos. Let wel CGI bestond toen nog niet. Tegenwoordig zou dit door computergegenereerde beelden zijn verwezenlijkt, wat vele malen duurder zal zijn dan deze simpele oplossing.

Voor de scène waarin de mini-jet door de hangar vliegt is er een jet op ware grootte gebouwd en aan een paal op een jeep gezet. John Glen plaatste op de voorgrond bewegende en stilstaande objecten om te maskeren dat het vliegtuigje werd rondgereden door een jeep. Roger Moore kon er zelfs in gaan zitten en met een snelheid van ongeveer 60 km/uur rondgereden worden. De achtervolging op de trein is gefilmd in Engeland in de Nene Valley Railway, een museum voor treinen met daarbij een lang stuk spoorlijn. Op 21 januari werden op opnames afgerond.

John Barry verzorgt de score waarbij hij enige hulp krijgt van Tim Rice voor het schrijven van de titelsong All Time High, gezongen door Rita Coolidge. Het plot van de film is onnodig ingewikkeld en Moore levert af en toe wel heel flauwe oneliners af maar Octopussy is door de vele actiescènes en ongelooflijke stunts één van de beste uit de Moore-reeks en houdt heden ten dage, voor een film uit 1983, nog goed stand.

Kevin McGlory, de coproducent van Thunderball, wilde zijn eigen Bondreeks opzetten. Hij ging in zee met Warner Bros. en wilde de film Never Say Never Again gaan maken, een remake van Thunderball. Hij had Sean Connery weten te strikken als James Bond en wilde de film gelijktijdig uitbrengen met Octopussy, wat de EON de nodige druk gaf, hun Bond tot de beste te maken. Uiteindelijk liep de film vertraging op waardoor hij een aantal maanden later in omloop ging. Octopussy ging op 6 juni in première en is een grote hit. De film brengt $184 miljoen dollar op en wint qua opbrengst met gemak van Never Say Never Again.

Octopussy © 1983 Danjaq S.A. & MGM/United Artists Pictures.